Aktivering

Förord
Den här sidan är först och främst till för hundägare som vill lära sina hundar att utföra trick och konster. Jag har skrivit den här sidan eftersom det är många som har frågat mig hur jag har lärt Ella alla sina trick efter att ha sett oss på någon uppvisning.

En sak som Ni bör ha i åtanke är att det finns precis lika många olika sätt att träna hundar på som det finns hundägare, och det är bara bra, för hundar är individer, och de kan inte tränas på ett och samma sätt. Dessutom är jag som IMMI-instruktör en stor anhängare av mjuka träningsmetoder, och jag tror att det är oerhört viktigt att både hund och hundägare har kul under träningen om den ska ge ett lyckat resultat. Nedanstående råd fokuserar sig på i huvudsak på att träna din hund att utföra konster och trick mest på skoj, men du kan i princip använda dessa råd även vid träning av vanlig lydnad.

Filosofi
Hundar lär sig oerhört snabbt med rätt motivering, d.v.s. om de verkligen vill lära sig. För att lära din hund att utföra konster, är det en fördel att välja en konst som du åtminstone tror att din hund kommer att tycka om att utföra. Om din hund aldrig har apporterat tidigare så bör du inte börja med att lära honom att hämta saker, då bör du börja med någonting enklare som t.ex. "vinka".

Att lära in tricks
För att kunna lära in den önskvärda konsten, måste hunden få veta när han gör rätt. Om du t.ex. tar en godisbit och håller den i handen och säger "vinka" så kommer de flesta hundar att först försöka ta godisbiten, men när detta inte fungerar så sätter de upp tassen på handen som man håller godiset i, men det vore orättvist mot hunden att förvänta sig att han skulle vinka, om du inte klart och tydligt lär honom att det är det du vill. För att lära hunden detta, ska du belöna hunden i exakt det ögonblick som han påbörjar utförandet av det du vill. För exempel, när hunden påbörjar lyftandet av sin tass upp mot din hand så belönar du med "BRA!". Om hunden då sätter ner tassen så ger du bara kommandot "vinka" igen. Och återigen så belönar du hunden så fort den påbörjar lyftandet av sin tass upp mot din hand. När hunden sedan så fort du säger "vinka" lägger sin tass på din hand så väntar du med att belöna honom tills han har lyft tassen två-tre gånger mot din hand, o.s.v. Med det här sättet att träna så kommer hunden sakta men säkert underfund med vad det är du vill att den ska göra.

Belöning
Använd en belöning som du vet att din hund uppskattar. De flesta hundar älskar godis, men det finns hundar som hellre uppskattar att få leka med sin favorit-leksak eller liknande en stund som belöning. Oavsett vilket av dessa du väljer, ska du alltid använda rösten som belöning: använd den gladaste och trevligaste ton du bara kan när du talar om att din hund är "bra" eller "duktig". På det sättet slipper du använda godis/leksak varje gång du tränar. Det billigaste godiset är det du gör själv. Koka nötlever c:a 1 kg med två vitlöksklyftor i c:a 1 timme. Levern ska vara genomkokt. Sedan låter du levern svalna en liten stund så att det går att ta i den. Skär sedan levern i små tärningar, så smått som möjligt (3-5mm). Därefter torkar du dem i ugnen på 80 grader i två till tre timmar. Låt gärna ugnsluckan stå lite på glänt och vänd runt bitarna emellanåt. Leverbitarna skall bli torra på ytan, för att vara behagligare att ta i, men de ska inte stå inne så länge att de blir torra rakt igenom. Detta är ett godis som är enkelt att göra och som blir betydligt mycket billigare än att köpa hundgodis i hundaffären, dessutom brukar de flesta hundar älska det.

Säg inte Nej
När det gäller att lära in just konster och trick bör man i största möjliga mån låta bli att använda "NEJ" när hunden gör fel, eftersom det kan ta bort hundens lust ur träningen, vilket i sin tur innebär att resultatet uteblir. Dessutom är det ju meningen att träningen ska vara rolig för både dig och hunden och jag tror inte att vare sig du eller hunden uppfattar det som särskilt lustfyllt att du skriker "NEJ" hela tiden. Naturligtvis finns det ingen regel utan undantag; om hunden t.ex. börjar jaga en katt, eller en hare eller liknande, säger du naturligtvis "NEJ" till honom och hämtar tillbaka honom.

Dela upp tricken vid behov
Om du har valt en relativt svårt trick, som t.ex. att lära din hund att lägga sina egna leksaker i en leksakskorg eller liknande måste du dela upp tricket i flera småsteg som du lär in ett efter ett för att sedan försöka kombinera ihop till ett färdigt trick. Om du t.ex. skulle vilja lära in ovanstående trick, måste du först lära hunden att bära sin leksak, sedan att lägga leksaken i korgen, sedan att hitta sin leksak och lägga den i korgen, först därefter kan man prova med fler leksaker. Det är oerhört viktigt att hunden kan första steget till 100% innan man börjar lära in steg 2 o.s.v. Det är även viktigt att själv förstå när ett trick blir så svårt att man måste dela upp inlärningen i flera steg. Ju fler steg man kan dela upp tricket i ju enklare blir det för hunden att lära sig tricket. Tänk även på att det är bättre att gå sakta framåt i träningen än att man forcerar för fort, vilket gör att man många gånger blir tvingad att börja om från början.

Förberedelser
Bestäm dig för det trick du vill lära hunden. Börja med ett relativt enkelt trick som t.ex. "dansa", "vacker tass", "vinka", "tvätta nosen" och gå vidare mot lite svårare trick när din hund har lärt sig några enkla. Tänk på att i början bara träna ett trick åt gången och börja med nästa trick först när hunden kan det första tricket till 100%. När din hund sedan är van att lära sig nya trick kan man träna fler trick samtidigt.

När du väl har valt det trick du vill lära din hund måste du välja ett kommando för tricket, det kan vara precis vad som helst, men bör inte vara för likt något annat kommando som du redan använder. Min personliga åsikt är att använda så korta kommandon som möjligt, för att senare lägga in det korta kommandot i en längre mening (ex: om jag vill lära hunden att hämta en boll som jag har lagt ut så använder jag kommandot "boll" för att senare kunna använda ordet i meningen "Ella, kan du gå och hämta husses boll" eller "vinka" som jag sedan lägger in i meningen "Ella, kan du vinka till publiken").

Några trick
Här kommer några förslag på olika trick som du kan lära hunden till att börja med, när du har lärt hunden dessa kommer du säkert ha fått "blodad tand" och vill lära hunden fler konster och då rekommenderar jag att du skaffar boken Min bästa vän av Marie Hansson-Hallgren.

Vacker tass
Eftersom det är en underkastelse att lyfta en tass är det en enkel konst att börja med. Själv valde jag här endast att använda ordet "tass" för höger tass och "vacker tass" för vänster tass. Lättast är här att börja med hunden sitter ned, så först måste du lära hunden "sitt" om han inte redan kan det. Det lättaste sättet att lära en hund sitt är att ha en godisbit i handen, lyfta handen över hundens nos och säga "sitt". Om hunden står upp och försöker få tag i godisbiten, se till att han inte lyckas och upprepa samma manöver igen. Direkt när han sätter sig ned ger du godisbiten och belönar med rösten. Repetera detta ofta. Ytterligare ett sätt att lära hunden sitt är väldigt enkel men tar lite längre tid att lära in. Varje gång du ser att din hund är på väg att sätta sig så säger du "sitt" belönar honom med rösten och ger en godisbit. Du kommer att bli förvånad hur snabbt hunden lär sig att sätta sig när du säger "sitt".

När du bestämt dig för vilket kommando du vill använda och vilken tass hunden ska lyfta upp så håller du en godisbit framför hunden och säger t.ex. "vacker tass". Så fort hunden lyfter tassen från marken, det minsta lilla, så belönar du hunden med röst och godisbit. Kravet att lyfta tassen ordentligt kommer först senare. Om hunden inte vill lyfta tassen själv, kan du hjälpa honom lite på traven genom att peta lite lätt på rätt tass. Du kan även sänka handen med godisbiten lite närmare golvet så att hunden kan nå att krafsa lite mot handen och vips så har ju hunden lyft tassen och du kan vara där och belöna.

Om man vill lära hunden ett kommando för vänster tass och ett för höger tass så måste varje tass tränas in ensamt under en längre period. Först den ena tassen och sedan när hunden kan det så kan man börja öva med den andra tassen tills hunden kan den. Först därefter kan du börja med att varva bägge.

Tvätta nosen
På detta kommando ska hunden slicka sig runt nosen. Det är ett mycket bra trick att börja med. Själv valde jag här kommandoordet "tvätta" som jag sen har lagt in i meningen "kan du tvätta nosen, Ella". Här är det jätteviktigt att belöningen i början kommer så fort hunden det minsta lilla stoppar ut tungspetsen. Av naturliga skäl kan vi ju inte visa hunden vad det är vi vill att den ska utföra, eftersom vi inte kan ta tag i tungan och stryka den runt nosen. Här utnyttjar vi helt enkelt hundens medfödda funktion att dregla när den känner lukten av en godisbit. Lättast är att ha hunden sittandes framför sig, visa godisbiten för hunden och upprepa ett par gånger "tvätta" "tvätta". Så småningom kommer ofelbart tungan ut och gör en liten slick runt mungipan och då måste vi vara oerhört snabba att belöna med rösten och ge godisbiten. I början förstår hunden inte alls vad det var som utlöste belöningen eftersom det bara är en reflex som hunden vanligtvis inte kan styra. Men fortsätter man att belöna just när tungan slickar, så kommer hunden snart att förstå vad du menar. När hunden stoppar ut tungan varje gång du säger "tvätta" så kan du begära att tungan ska komma längre ut innan belöningen kommer och när den klarar det så kan du länga in kommandot i en längre mening. Tänk på att du ökar kraven steg för steg, så att du inte får bakslag i träningen och måste börja om.

Zick-Zack
Det här är en klassisk övning, där hunden ska gå mellan dina ben när du går framåt. I den här övningen gäller det verkligen för hunden att hänga med och vara uppmärksam. Det är dessutom en mycket koncentrationskrävande uppgift för husse eller matte, det gäller att ha tungan "rätt i mun" och att hålla både ben och armar i styr samtidigt som man har koll på att hunden gör rätt. Det här är en mycket lämplig uppvärmningsövning som man kan använda för att värma upp hunden inför en stundande fysisk ansträngning. Själv har jag här valt kommandot "mellan" men naturligtvis kan man lika gärna säga "zick-zack". Starta med hunden sittandes på din vänstra sida, sätt fram ditt högerben så att hunden kan gå emellan dina ben, sedan tar du en godisbit och lockar hunden till den andra sidan mellan dina ben. När hunden passerat mellan dina ben får den belöningen. Sedan gör du precis samma sak fast åt andra hållet och för varje gång lockar du med det kommandoord som du har valt, och ger hunden en godisbit som belöning. När hunden har gjort rätt några gånger ökar du övningen genom att han ska gå två gånger mellan dina ben, först från vänster till höger och sedan när du tagit ytterligare ett steg från höger till vänster, innan du ger belöningen. Så bygger du successivt på antalet gånger som hunden ska gå mellan dina ben sakta men säkert.

Viska
Vid kommandot "viska" ska hunden med nosen peka på ditt högra öra. För att få hundens intresse från början kan man behöva ta en godisbit och hålla den bakom örat, då måste hunden komma nära dig och upp mot ditt öra för att kunna nå godisbiten. När hunden försöker att få godisbiten säger du "viska" samtidigt som du låter hunden få belöningen (godisbiten). För varje gång ökar du stunden som hunden måste vara vid ditt öra innan belöningen ges. Vill man sedan försvåra övningen när hunden har lärt sig kommandot "viska", kan man lägga in ett nytt kommando för det vänstra örat. Själv har jag här valt ordet "sa?" för att sedan kunna använda båda dessa tillsammans, ex: jag frågar Ella om hon kan "viska" så viskar hon i mitt högra öra varpå jag kan säga: Men snälla Ella du vet att jag inte hör på det örat vad "sa" du egentligen, vilket gör att hon istället viskar i mitt vänstra öra.

Källa: Min bästa vän av Marie Hansson

© Hundiq, Roffe Blom, 2003


<<<< Tillbaka