Kan inte vara ensam

Symtom
Detta är ett problem som kan yttra sig på lite olika sätt. Det finns hundar som bara gnäller och det finns de som ylar så att det låter som en vargflock i huset. En del hundar skäller mer eller mindre oupphörligt. Andra är tysta, men biter sönder nästan allt den kommer åt i hemmet. En del hundar rusar desperat runt i huset och har omkull möbler och föremål av olika slag. En del kissar och bajsar inne då de är ensamma.

Bestraffa inte den oroliga hunden
Bråka inte med hunden då den är orolig hemma. Att sitta utanför och vänta tills den börjar skälla eller gnälla, för att sedan rusa in och vara elak, har direkt motsatt effekt. Hunden låter ju för att man ska komma. När man rusar in så har hunden uppnått just det syftet och tycker säkert att den har en jättebra inkallning på husse och matte. Att man är på dåligt humör när man kommer instormande bryr sig inte hunden så mycket om, den är nöjd med att husse/matte kom när han kallade.

Förutsättningar
För att man ska lyckas med att lära en hund att vara ensam hemma gäller vissa villkor. Är dessa inte uppfyllda bör man istället anlita en dagmatte, ta med hunden på arbetet eller liknande åtgärd. Hunden är ett flockdjur och har ett medfött behov av sällskap. En vuxen hund kan lära sig att vara ensam. Men mer än 4 timmar totalt på en dag vore att gå emot dess natur. En valp ska naturligtvis bara lämnas mycket korta stunder. Det finns faktiskt hundar som är ensamma hela dagar utan att till synes reagera. Man kan dela in dem i två kategorier. Den ena där hundägarna aktiverar hundarna extra mycket på all annan tid. Hunden får mycket motion, både fysiskt och mentalt. Den andra kategorin är hundar som har gett upp. De har lärt sig att det ingen nytta gör att försöka påverka sin situation med gnällande och skällande. De har blivit passiva. Hundägarna bryr sig inte om dem och de sover bort sina liv.

Ledarens initiativ
Det ligger i ett flockdjurs natur att inte ta för mycket egna initiativ. I stället ska aktiviteterna i gruppen samordnas, så att alla gör saker tillsammans. De som oftast startar aktiviteter är de äldsta, ledarna. Du kanske har sett hur den vuxna hunden ligger still och verkar att ha tråkigt, ända tills du engagerar den i något. En stund lek, kanske, eller lite aktivering. Eller en promenad. Då är det full fart. Det är just så hunden ska göra, enligt sina oskrivna gyllene regler. Vänta på initiativ från ledaren. Här har vi en andra källa till att hunden är extra bunden till flocken. Den behöver oss för att få vara aktiv och göra sig av med energi.

Mental och fysisk motion
En hund som får för lite stimulans, både för huvud och kropp, kommer man troligen inte att kunna ensamträna med. Mellan två och tre timmars promenadtid sammanlagt per dag är vad en medelstor hund behöver. Till detta kommer mental aktivering. Man ska se till att vila och passivitet för en hund inte överstiger 20 timmar per dygn. Helst ska en hund få vara mer aktiv än så.

Terapi
För att lära en hund att vara ensam hemma, börjar man med aktiveringen. Man ser till att hunden får både fysisk och mental motion. Framför allt är det viktigt med den mentala aktiveringen. Många hundar med ensamhetsproblem blir helt bra när man tränar "hjärngymping". Själva träningen är lätt, men tidskrävande. Under den tid man övar får hunden inte vara ensam något alls, för då hjälper det inte hur mycket man håller på. Man ska lära hunden att ett ord, som t ex "Hej då" betyder att man ska hämta en godbit. Till en börja bara ett á två steg bort, sedan allt längre. Även tiden ökar man successivt med bara någon sekund i början, det är allt. Det ska repeteras så många gånger man hinner och kan. Helst ska man komma sprida ut träningstillfället under hela dagen så att man kanske gör det ett femtiotal gånger per dag.

Hämta godis
För att det här skall fungera riktigt effektivt, kan man ha en ask med godsaker på bordet i samma rum som hunden är i. Trött efter en stund aktivering ligger den och slappnar av. Man klappar om den, säger: "Hej då", reser sig och hämtar en godbit, som hunden genast får. Det här förfaringssättet repeteras flera gånger. Men för varje gång flyttar man asken med godbitar lite längre bort, mot ytterdörren och sedan ut. När man kommit dit börjar det bli lite känsligt. Där finns ytterkläder som, när man tar dem på sig, fungerar som inlärda signaler för hunden att den ska bli lämnad. Så vid dörren ska man öva många gånger, kanske bara sätta på och ta av ytterkläder. Först när hunden inte reagerar med minsta oro kan man gå vidare och gå utanför dörren.

Utöka tiden successivt
När man tränar ska man inte öka tiden man är borta på ett jämnt sätt. Snarare ska det skifta. Har man lärt hunden att vara ensam fem minuter, kan man med fördel öva flera gånger per dag med att vara borta t ex 20 eller 30 sekunder. Det är bara bra om hunden inte riktigt vet när man kommer tillbaka. Men det vi lärt den är att vi kommer tillbaka. Ger inte den här träningen resultat efter några veckor, bör man ta kontakt med en hundpsykolog för att göra en problemutredning.

© Hundiq, Roffe Blom, 2003


<<<< Tillbaka