Hund i bil sommartid

Sommarvarma bilar!
Inne i en bil kan det bli enormt hög temperatur även om rutorna är nedvevade, eller t.o.m. om bakluckan är öppen, så tänk på var du parkerar bilen och att solen flyttar sig.

Värmeslag på hund!
Det förekommer ganska ofta att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen. Vad har hänt och varför?

Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt tjugo grader. En hund som blir varm kan inte svettas, utan måste göra sig av med värmen genom att "flåsa" och genom andningsluften få bort värmen ur kroppen. Med utandningsluften förloras då all vätska. Hundens kroppstemperatur stiger från normala 38 grader till 39 grader för att senare stiga upp mot 40 grader. När hunden närmar sig 41 grader fortsätter temperaturen att stiga. Hunden förlorar då medvetandet och om inget snabbt görs kommer den att dö.

Snabba åtgärder hjälper
Om hunden påträffas i tid är snabba åtgärder viktiga! Om du har tillgång till en termometer så ta tempen på hunden. Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handduk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning.

Så behandlas hunden
Behandlingen går ut på att med alla medel att få ner kroppstemperaturen till under 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är. Vid allt för hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Regler och föreskrifter
Hundar får inte lämnas utan tillsyn i fordon då temperaturen i lastutrymmet kan befaras överstiga +25°C eller understiga -5°C. (36 § Statens Jordbruksverks författningssamling 2000:133) och som framgår av tabellen nedan överskrids detta redan vid en yttertemperatur av +18° i skugga.

Så varmt blir det i bilen:

Klockan: Yttertemp: Skugga/sol: Temp i bil:
8:30 +14 Skugga +19
9:30 +18 Skugga +38
10:30 +20 Blandat +47
11:00 +20 Sol +58
12:00 +23 Sol +62
13:30 +22 Sol +85
 

Om din eller någon annans hund blir överhettad så bör du:

  1. Ta hunden in i skuggan, ut ur bilen eller in i ett svalt hus.
  2. Svalka hunden med vatten, antingen direkt i en dusch eller med en trädgårdsslang eller med hjälp av våta handdukar eller en blöt svamp.
  3. Låt hunden dricka vatten - lite och ofta tills den verkar må bättre.
  4. Efteråt bör Du Kontakta en veterinär för en kontroll av hunden även om Du tycker att hunden verkar må bra.

© Hundiq, Roffe Blom, 2004


<<<< Tillbaka