Grunden för inlärning

Den här artikeln handlar om grunden i alla träning och sedan är det bara den speciella situationen som gäller som ska anpassas efter dina behov.

  • Du måste som ledare alltid ligga steget före din hund! Du ska och måste vara den som läser av omgivningen snabbare än din hund och den som upptäcker saker som kan utlösa olika beteenden hos din hund.
  • Du bör ha bestämt dig för hur du ska reagera i en viss situation innan den uppstår, sedan om det är att du stannar, att hunden tar kontakt, att du ökar takten eller hur du nu gör för att lösa den uppkomna situationen. Det viktiga är att redan innan ha "sett" scenariot, och därmed skaffat sig en fördel i att vara beredd, samt att veta hur du ska agera.
  • Träna först i en för hunden trygg och lugn miljö. Om du i en situation vill att hunden t.ex. ska ta kontakt så måste du redan hemma i lugn och ro, utan störning, tränat in både beteende och kommando.
  • Se till att du har en verklig belöning med dig. Även belöningen ska du ha tränat på redan hemma. Du måste veta om din hund är en hund som ser godis som belöning, vill ha en leksak eller bara nöjer sig med din röst. Ett beteende förstärks endast då mottagaren av belöningen ser belöningen som en belöning.
  • Bry dig inte om vad andra tycker! Andra är de som alltid tycker till om saker och ting. Om du vill belöna, fjanta dig, eller vad det nu är och din hund tar det som belöning - GÖR det och strunta i vad folk anser. Det viktiga är ju att du på ett positivt sätt förstärker hundens rätta beteende.
  • Var inte rädd för att säga "Nej!", men var också extremt noga med att säga "Bra!" i samma ögonblick som hunden gör rätt. Och hellre ett "Nej!" för lite och ett "Bra!" för mycket. Ett felaktigt beteende kan ibland ignoreras, men ett korrekt beteende ska alltid belönas. Tyvärr är det nog så att många som jobbar med s.k. "mjuka" metoder emellanåt har svårt att säga Nej - naturligtvis finns det lägen då vi måste göra det.
  • Tjata aldrig några kommandon! En gång räcker.
  • Skrik inte åt hunden! Hundar har betydligt mycket bättre hörsel än vad vi människor har.
  • Vid all inlärning är det viktigt att hunden verkligen får lyckas. Ta all träning stegivs - dela gärna upp momenten i små delar. Ha inte bråttom - inlärning tar tid - öka sedan svårighetsgraden allteftersom.
  • Man får visa ett rimligt stort missnöje mot sin hund, då den inte lyder, men att skälla och vara arg på den gör dock oftast mer skada än nytta, utan det är nog mest ett sätt för oss människor att få ur oss vår frustration. Visst kan det vara skönt men har inget med inlärning att göra.

© Hundiq, Roffe Blom, 2004


<<<< Tillbaka