Hundrecept
Med anledning av den senaste tidens olika larm om farligheten med lök för hundar, bör du tänka på att om du följer de recept som innehåller lök/vitlök inte ge detta för ofta till hunden. Självklart kan du även hoppa över dessa ingredisenser helt om det känns bättre. Själv hoppar jag i alla recepten över all lök däremot brukar jag ha med vitlök i de recept där detta är med, då min personliga erfarenhet är att de positiva effekterna är större än riskerna. Läs mer om angående larmen om vitlök här >>>>>

Hundköttbullar

1000 g Blandfärs
200 g Leverfärs (eller mald lever)
2 ägg
4 msk ströbröd
3 dl mjölk
svart- eller vitpeppar
salt

Med anledning av den senaste tidens olika larm om farligheten med lök för hundar, har jag istället för att köpa halvfabrikat börjat tillverka min egen köttbullssmet, där jag naturligtvis utesluter löken helt. Om man gör en rejäl sats och fryser in dem färdigrullade har man dels gett hunden ett bättre hundgodis, men även sparat en hel del pengar.

Börja med att låta ströbrödet svälla i mjölk. Blanda ingredienserna i en rejäl bunke. Glöm inte att krydda. Rör färsblandningen i en och en halv minut tills den blir smidig. Testa om kryddningen håller genom att provsteka i mikron eller stekpannan. Det är enklare att rulla köttbullarna med blöta händer - då fastnar inte färsen på fingrarna. Låter du dessutom köttbullarna ligga på en fuktig skärbräda så lossnar de lätt när du skall flytta dem till pannan. Stek köttbullarna i smör i en panna - två steg under högsta värmen - tills de fått fin färg. Efterstek dem sedan på svag värme under 5 - 10 minuter.

Torkad blodpudding

Blodpudding är ett såväl nyttigt som gott hundgodis, som brukar fungera utmärkt på de flesta hundar. Att torka den, gör den lättare att hantera och därmed slipper man även kletiga fickor. Köp gärna nyckelhålsmärkt mager blodpudding.

Tärna blodpuddingen i små, små bitar 5x5 mm, lägg dem på bakplåtspapper och låt torka i ugnen i 100° i c:a 30 minuter. Själv torkar jag blodpuddingen så att den blir torr på utsidan, men fortfarande mjuk på insidan. Ett perfekt godis som man sedan kan portionera i lagom mängd i påsar, för att frysa in.

Microkorv

Ibland tar godiset slut och då kan det vara bra att snabbt kunna fixa lite nytt hundgodis och då är micron varje hundägares bäste vän :-)

Skär korven först två gånger på längden och därefter i tunna "slantar". Lägg korven på hushållspapper på en tallrik, lägg även ett papper över korven för att slippa "stänk". Kör micron på högsta effekt c:a 5 minuter. På grund av microvågugnars olika effekt kan man få prova sig fram hur länge man måste köra i sin ugn. Det viktiga är att korven blir torr på ytan men fortfarande mjuk inuti. Det går även att "snabbtorka" köttbullar, blodpudding och kycklinghjärtan i microvågsugnen.

Bacon-smask

Många hundar tycker att bacon är det absolut bästa som finns. Genom att kanpersteka baconet blir det både magrare och lättare att ha med sig. Enklast är att klippa baconskivorna i små bitar, lägga det på ett hushållspapper och köra på full effekt i microvågsugnen tills de är torra och krispiga

Vegetariska hundkex med ostsmak c:a 60 st

3 dl vetemjöl - gärna grovmalet
1,5 dl riven ost
1,5 dl kokta ärtor el. morötter
220 gr margarin
2 - 4 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
mjölk

Blanda det rumstempererade margarinet med den rivna osten. Tillsätt ärtor/morötter, vitlök & mjöl. Ta så pass mycket mjölk att det går att forma massan till en rund boll. Ställ kallt i c:a 1 timme. Forma bollen till längder, på mjölat underlag och skär till lagom stora bitar. Baka i ugnen i c:a 15 min. i 225°. Låt svalna.

Hundkex med leversmak

500 gr lever
1 st hjärta (kan uteslutas)
1 ägg
1 liter filmjölk
½ dl majsolja
1,5 dl vetekli
1,5 dl vetegroddar
1,5 dl riven ost
3 st vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1, 5 dl majsmjöl
1-2 liter vetemjöl

Mal levern och ev. hjärta i köttkvarn tillsätt övriga ingredienser. Blanda i så pass mycket mjöl att du får en fast deg. Rulla till smala stänger (som med finska pinnar). Baka i 250°C i c:a 8 min. Skär dem medan dem är varma till lagom stora bitar, c:a ½ cm. Torka på svag värme 50°C i c:a 4 timmar till de blivit "torra" på ytan. När bitarna svalnat kan de frysas.

Ugnstorkad lever

Köp en bit lever och klipp den i skivor. Koka 15-20 minuter med mycket vitlök (kan uteslutas). Klipp leverskivorna i små tärningar och torka i ugn i ca 150° tills bitarna är helt torra och mörka. Rör om någon gång under tiden. Frys in i små portioner, de börjar tyvärr mögla om de står framme.

Recept från Proud Pony

Leverkex

6 dl grahamsmjöl
1,2 dl mjölkpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
90 gr mjukt margarin
1 ägg
4 msk smulad kokt lever

Blanda samman ingredienserna och tillsätt 1,2 dl vatten. Knåda en liten stund. Kavla eller platta ut till ca 1 cm tjocklek och skär i tärningar. Grädda i ugnen i 175° i ca 30 min.

Recept från Proud Pony

Ugnspannkaka

1 msk margarin
3 ågg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt

Smörj en 30x40 cm långpanna med fettet. Vispa sönder äggen lätt och tillsätt hälften av mjölken, allt mjöl och saltet. Vispa smeten slät och häll därefter i resten av mjölken. Grädda 30 minuter i mitten av ugnen på 225°. Efter att pannkakan har svalnat skär man den i lagom små "träningsbitar" för sin hunds storlek.

Levertärningar

Koka nötlever (½ - 1 kg) med en vitlöksklyfta i cirka en timme. Den ska bli genomkokt. Låt sedan levern svalna så att den går att t i. Skär den i små tärningar och torka dem i ugnen. Cirka 80° i två till tre timmar. Låt ugnsluckan stå en liten aning på glänt. Det gör att leverbitarna blir lite extra torra på ytan och behagligare att ta i. Vänd runt bitarna då och då.

Recept från Shaping

TickOff - Fästingmedel

1 L vatten
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk rosmarin
1 hönsbuljong (för smakens skull), bör varieras

Koka ihop samtliga ingredienser i 15 min. Låt blandningen stå och dra i c:a 30 min. på plattan. Låt blandningen svalna. Sila av blandningen i ett durkslag. Häll upp på flaska.

Dosering:
Beräkna 1ml/kg hund att ges 2 ggr dagligen i samband med måltid, max 30ml/gång.

Recept från Royal Baroness

Utvärtes fästingsblandning

Koka upp en liter vatten och tillsätt ½ burk rosmarin och ½ burk timjan. Låt blandningen dra i minst en timme. Sila och tillsätt koncentrerad citronsaft motsvarande två citroner eller en- två matskedar vinäger. Häll slutligen blandningen på sprayflaska och spraya hunden. Om hunden badar upprepa sprayningen. Denna blandning tillsammans med den invärtes TickOff, gör att fästingarna blir en sällsynt gäst på er hund.

Recept från Hundmagasinet

Det snälla fästingsmedlet för utvärtes bruk

1 liter vatten
1 burk rosmarin
2 citroner
1 näve renfana
2 tsk majsolja
½ flaska teetree-olja

Mixa samtliga ingredienser i mixer (själv tar jag även med citronskalen). Koka blandningen i c:a 30 min. Låt dra i ytterligare 30 min. och sila därefter av blandningen och häll på sprayflaska. Spraya hunden varje morgon.

Recept från Hundmagasinet

Hembakade Hundkex

7 dl filmjölk
3 dl keso
125 gr margarin
3 msk honung
½ tsk salt
1-2 liter vetemjöl
grovt vetekli

Allt blandas väl. Tillsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad. Baka ut till cigaretttjocka längder. Skär längderna i 5-7 cm långa bitar. Grädda i 275° till kexen blivit ljusbrun. Torka efteråt i svag värme (c:a 100°) tills kexen känns lätta (c:a 2-3 timmar). Ju längre tid, desto hårdare kex.

Recept från Helena Lans

Hundkex med kycklingbuljong

4,7 dl vetemjöl
1,5 dl majsmjöl
1,2 dl solroskärnor
2 msk majsolja
1,2 dl kycklingbuljong
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 vispat ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, majsmjöl och hackade solroskärnor i en stor skål.  Vispa ihop 2 ägg med mjölken. Tillsätt olja, buljong och äggblandning i mjölblandningen.  Degen ska vara klibbfri.  Låt stå 15 - 20 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord. Skär i rutor och pensla med det vispade ägget. Grädda i 25 - 35 minuter, tills kexen är gyllenbruna.

Recept från Proud Pony

Riikkas hundkex

Grisnjure, grishjärta eller grislever
2 - 5 vitlöksklyftor
5 - 6 kryddmått öljäst
8 - 10 krm vetegroddar
Vetemjöl (så mycket  så att degen blir kladdfri)
1 - 1,5 dl olivolja eller annan olja
Vetekli
En liten skvätt filmjölk
En liten skvätt vatten

Koka inälvorna med vitlöken i ca 15 minuter. Kör inälvorna i mixer. Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Smeten får ej vara kladdig. Sätt ugnen på 175 grader. Antingen rullar man små kulor eller stänger som man sedan klipper i små bitar. Grädda 10 - 15 minuter. Låt svalna.

Recept från Royal Baroness

Favoritkex

4 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 ägg
1,2 dl mjölkpulver
100 gr mjukt margarin eller smör
1 - 1,5 dl kokt mald lever (kan rivas på rivjärn eller köras i mixer)
1 - 1,5 dl rivna morötter
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 - 2 klyftor pressad vitlök (kan uteslutas)

Blanda samman alla ingredienser. Knåda till en slät deg. Kavla ut på en bakplåt. Skär rutor av önskad storlek och sära dem något från varandra. Grädda i 45 - 60 minuter i 150 grader. Låt svalna på galler.

Recept från Proud Pony

Hundkex med baby-mat

1,8 dl vetegroddar
1,8 dl torrmjölk
1 ägg
1 burk baby-mat med t ex leversmak
1 msk vetekli
1 msk öljäst

Blanda alla ingredienser väl. Om degen blir för torr, tillsätt lite vatten, så att degen blir fast. Forma små bitar och lägg på bakplåt. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.

Recept från Proud Pony

Hembakade Hundkex

7 dl filmjölk
3 dl keso
125 gr margarin
3 msk honung
½ tsk salt
1-2 liter vetemjöl
grovt vetekli

Blanda ingredienserna väl. Tillsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad. Baka ut till ca 1 cm tjocka längder. Skär längderna i 3-5 cm långa bitar. Grädda i 275° till kexen blivit ljusbrun. Torka efteråt i svag värme (c:a 100°) tills kexen känns lätta (c:a 2-3 timmar). Ju längre tid, desto hårdare kex.

Recept från Proud Pony

Köttgryta för hund

3 kg kött
0,5 kg torra ärter
1 kg tärnad potatis
1,5 kg tärnade morötter
0,5 kg tärnade kålrötter
0,5 kg hackad vitkål
0,5 kg korngryn

Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med vatten. Låt stå över natten. Nästa dag: Finfördela köttet. Lägg köttet i grytan och koka köttet och ärterna i 1 och 1/2 timme. Fyll på 1 och 1/2 liter vatten och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna. Lägg sedan i korngrynen. Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning. Stäng av plattan och låt koka på eftervärmen. Receptet kan varieras. Istället för kålrot kan man välja andra rotfrukter. Man kan också välja olika sorters kött; nötkött, fågel, fläskkött eller vilt.

Recept från Proud Pony

© Hundiq, Roffe Blom, 2006


<<<< Tillbaka